Se med hvad og hvem Nis kan opleves med, i litteraturkoncerterne.

Magisk Klezmermusik

Nis med Klezmerorkestret
Nis med Klezmerorkestret

Nis Bank-Mikkelsen, Jens Schou og Anders Singh Vesterdahl har en unik trio bestående af den velkendte skuespiller og oplæser Nis Bank-Mikkelsen, klarinettisten Jens Schou, og akkordeonist af Anders Singh Vesterdahl. Sammen vækker de poesi og musik til live i en sjælden og betagende fusion. Nis Bank-Mikkelsen læser op af udvalgte digte og prosa, mens Jens Schou og Anders Singh Vesterdahl skaber den musikalske atmosfære med klarinet og harmonika. Deres repertoire spænder bredt, fra digte af danske poeter som Inger Christensen og Benny Andersen til klassiske stykker af Mozart og traditionelle Klezmer og jazzstandards. Trioen skaber en unik oplevelse, hvor ord og toner smelter sammen og inviterer publikum ind i en verden af rige billeder og lydlandskaber.

Trioen kan bookes til følgende litteraturkoncerter:

Anne Franks Dagbog

ANNE FRANKS`S DAGBOG, et vigtigt vidnesbyrd fra Anden Verdenskrig, fortæller historien om den unge jødiske pige, Anne, der gemte sig fra nazisterne, indtil hun blev fanget og døde i en koncentrationslejr. Hendes levende, klarsynede og selvstændige stemme, fuld af personlige længsler, drømme og håb, kommer til udtryk i koncertens udvalgte tekstafsnit.

Musikken i koncerten består af både J.S. Bachs koraler og traditionelle klezmernumre, der sammen afspejler Annes jubel og fortvivlelse. Klezmermusikken, jødernes musik og trøst før krigen, er skæbneforbundet med jødernes historie. Musikken bliver en ordløs sang, der både jubler og græder.

Bachs koraler, centrale i hans kirkemusikalske værker, spilles også under koncerten. Nis Bank-Mikkelsen læser Dagbogen som om han var den første, ligesom Annes far, den eneste overlevende, der først læste hendes dagbog.

Babettes Gæstebud

Karen Blixens fortælling er udgangspunktet for vores koncertfortælling, der handler om skæbne, måltidet/nadveren og valget mellem det bedste og det næstbedste. Både Helligånden og Blixens egen ide om Hjælpeånden er elementer i fortællingen.

Musikken i koncertfortællingen skaber en stemning af nadver, gennem norske salmer, Sfærernes Musik, og især gennem Mozarts Klarinetkoncert, som Blixen elskede. Det er en musik, som dirigenten Herbert von Karajan mente burde spilles i kirker, med klarinetsolisten på prædikestolen.

Tid Til Tiden

“TID TIL TIDEN” er en koncert, hvor tid og musik mødes. Vi udforsker tidens natur og dens gådefulde forhold til musik, gennem digte og klezmermusik.

Digte om tid, skrevet af danske poeter Inger Christensen, Poul Borum og Benny Andersen, og af kirkefaderen Augustin, bliver fremført. Christensen reflekterer over tidsbegrebet i sit værk “DET”. Borum synger om erkendelse fra sygelejet, og Andersen humoristisk bemærker, at tiden ikke rækker, selv med tolv ure. Augustin, reflekterer over at selv det korteste øjeblik har en start og en slutning.

Musikken er klezmer, den trøstende musik for jøder før 2. verdenskrig, der nu er udbredt globalt. Musikken er en ordløs sang, der jubler og græder, og er en fusion af forskellige kulturelle elementer. Klezmermusikerens instrument er en højtaler for sjælens indre stemme.

Om ikke nu Hvornår så

Vi præsenterer en koncert, der væver musik og tekst sammen i en humoristisk og dramatisk fortælling om smerte og håb. Musikken, der er de forfulgte jøders trøst, er jødisk musik fra Østeuropa, som bredte sig til hele verden efter 2. verdenskrig. Den er genkendelig ligesom dixiland og calypso.

Primo Levis roman “Om ikke nu, hvornår så?” er centrum for fortællingen. Den følger urmageren Mendel, på flugt fra tyskerne i Hviderusland, og gennemspiller krigens og menneskehedens drama. Med referencer til det Gamle Testamente, Homer, Singer og Dumas, er romanen et moderne epos om frihedslængsel, fællesskab og overlevelsesevne, og stiller eksistentielle spørgsmål inspireret af Talmud. Nis Bank-Mikkelsen bringer teksten til live med sin kraftfulde røst, og giver stemme til Levi’s farverige karakterer af jødiske skræddere, håndværkere og musikere.

Naturkoncert

I NATURCONCERTEN kombinerer vi fugle og musik, hvor musik og stilhed bliver to sider af samme sag. Vi inddrager S.S. Blichers digtsamling “Trækfuglene”, skrevet under hans sygdomsperiode i 1838, hvor han bruger fuglelivet som metafor for menneskelivets vilkår. Digtsamlingen, der ironisk og kærligt skildrer det omgivende samfund, fungerer også som en nøgle til Blichers eget liv.

Koncerten inkluderer udvalgte digte fra “Trækfuglene” og nye fugletekster af bl.a. Knud Sørensen, Eske K. Mathiesen, Peter Laugesen, Jørgen Leth og Pia Juul. Musikken er en blanding af klezmer og jazz standards. Klezmermusikken, der oprindeligt er jødernes, er en musik fuld af melodiøsitet, livsglæde og smerte, der har fulgt jøderne gennem mange kulturer og regioner. Dette universelle musikgenre er nu et fælles anliggende og elsket af mange, ligesom jazz, som den ofte fusionerer med.

Job

Joseph Roths roman JOB fra 1930, er her omdannet til en koncertfortælling, kombineret med livsbekræftende klezmermusik. Musikken, trods sin melankoli, bringer en stærk optimisme ind i fortællingen om JOB, hvilket forstærker det dramatiske indhold. Karismatiske Nis Bank-Mikkelsen frembringer Job med stærk indlevelse og humor, og musikken er integreret i hans performance.

Romanen genfortæller historien fra Det Gamle Testamente om Job, men gør ham til Mendel Singer, en russisk-jødisk skolelærer, som lider mange ulykker og kæmper med sin tro. Mendel immigrerer til USA i håb om et bedre liv, men oplever blot nye lidelser. Han skal miste alt, før han får det dobbelt igen, og historien ender med en stumfilmsagtig, tragikomisk optimisme, hvor Mendel, nu halvt Charlie Chaplin, halvt Job, forsoner sig med sin skæbne og Gud.

Højsangen

Denne koncert fokuserer på Kærlighedspoesi, med Højsangen fra Det Gamle Testamente som tekstgrundlag. De otte vers bliver oplæst og akkompagneret af klezmermusik, der lader teksten blive krop. Musikken fungerer som oaser og udtrykker den dybe religiøse undertone i teksten. Ordet klezmer er hebraisk for “stemmens instrument”. Den reciterende stemme og klezmermusikken indgår i et kærligt samspil om kærlighedens genstand. Højsangen har mange fortolkninger, fra en allegorisk til en realistisk forståelse af kærlighedsforholdet. Musikken er klezmer, oprindeligt jødernes musik og trøst, nu verdensomspændende. Musikken er en fusion af flere kulturelle påvirkninger og er en udtryksform for den indre stemme.

Villen & Sjølin

Nis med Villén & Sjølin

Nis har i samarbejde med Villén og Sjølin skabt adskillige litteraturkoncerter. Disse inkluderer en fremførelse af E.T.A. Hoffmanns eventyr “Nøddeknækkeren”, hvor de har indføjet deres egne arrangementer af Tchaikovskys musik, samt en koncert med titlen “Aakjær & Claussens forskelligheder akkompagneret af Carl Nielsen”. Denne forestilling belyser de unikke forskelle mellem de danske digtere Jeppe Aakjær og Sophus Claussen, sat i scene med musik af Carl Nielsen.

Trioen kan bookes til følgende litteraturkoncerter:

Nøddeknækkeren

Der er eventyr for hele familien, når Nøddeknækkerens tekster forvandler virkeligheden til ren magi. Med afsæt i Hoffmanns eventyr og Tchaikovskys musik fremfører skuespiller Nis Bank-Mikkelsen og guitar/fløjte duoen “Villén & Sjølin” det verdenskendte værk i en eksklusiv forestilling for hele familien. Der er ingen jul uden Nøddeknækkeren, en sand klassiker, der emmer af eventyr og magi for børn og deres familier. Dansende snefnug, gigantiske juletræer, yndige sukkerfeer, tindrende barneøjne, valsende blomster, frække mus og meget mere. Til enhver, der har barnetroen intakt – og til alle os, som elsker jul. Nis Bank-Mikkelsen læser med sin landskendte, dybe, bløde stemme eventyret op mens alle de kendte melodier bliver spillet i helt nye arrangementer for guitar og fløjte.

https://villensjoelin.dk/orkestre.html

Aakjær, Claussen og Nielsen

Jeppe Aakjær, der fyldte 150 år i 2016, drømte om at poetisere naturens mysterium, og betragtede symbolister som Sophus Claussen som virkelighedsfjerne. Begge digtere havde forbindelser til Carl Nielsen, og de døde nærmest samtidigt. Nielsen skrev musik til Aakjærs sange, men fandt større genklang i Claussens poesi. Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen (The Voice) læser digte fra begge digtere, mens Carl Nielsens musik udført af Villén/Sjølin-duoen understreger stemningen. Duoen spiller også melodier til Aakjærs sange og Nielsens klassiske stykker som “5 piano pieces – i folkelig stil”.

Det Ender Godt

I denne koncert, baseret på Johannes Møllehaves ord og Nis Bank-Mikkelsens læsning, reflekteres der over døden. Bogen “Det ender godt”, beregnet for døende og deres efterladte, danner grundlag for disse refleksioner. Spørgsmålene om livets mening, trøst i sorg og håb i døden er alvorsfulde, men også humoristiske når læst af Bank-Mikkelsen. Musikvalget er eftertænksomt og smukt, eksemplificeret ved Villa-Lobos Bachianas Brasileiras No. 5 og J.S.Bach Wachet auf BWV 140. Musikernes fortolkninger er originale og rørende, med fløjtenist Linnéa Villén der synger ind i fløjten, og guitarist Allan Sjølin, kendt fra Copenhagen Guitar Duo. Bank-Mikkelsen, uddannet ved Aarhus Teaters Elevskole og tidligere ansat ved Det Kongelige Teater, er kendt fra mange store teaterproduktioner og har fortjent sit tilnavn, The Voice.