skuespiller Nis Bank-Mikkelsen

Om Nis

Nis Bank-Mikkelsen er mere end bare en skuespiller – han er et levende stykke dansk kulturarv. Han har berørt og underholdt publikum på tværs af generationer og medier, og hans bidrag til dansk kultur er uundværlig. Han er en ægte fortæller, en bemærkelsesværdig stemme, og en ægte kunstner.

Nis har med sin unikke stemme givet liv til en lang række karakterer i utallige tegnefilm, radio- og tv-reklamer, filmproduktioner og teaterproduktioner og er blevet elsket af publikum på tværs af alle aldersgrupper. Fra roller som Hr. Krabbe, Dumbledore, Master Eon, Æslet i Peter Plys til Jafar i Disneys Aladdin, har Nis formået at forvandle manuskripter til levende historier, og givet hver karakter liv og sjæl.

Dog er Nis ikke kun kendt for sin stemme. Han har også imponeret med en mangfoldighed af roller i både film og tv. Hans skuespiltalent har prydet scenerne på alt fra Gamle Scene på Det Kongelige Teater til de mindste, mest intime teatre. Blandt hans mest kendte roller er Oscar Andersen i Matador, Alladin i Ohlenschlagers Aladdin – det første farveprogram på DR1, og for de lidt yngre publikummer, er han elsket for sin rolle som Pruttemanden fra Rytteriet.

I dag bruger Nis sin tid og sit talent på at samarbejde med forskellige orkestre, hvor han leverer dramatisk læsning af litterære mesterværker som Anne Franks dagbog, Babettes Gæstebud og Nøddeknækkeren, blandt mange andre.

Nis Bank-Mikkelsen blev uddannet fra Aarhus Teater i 1969 med efterfølgende ansættelse på teatret frem til 1978 og har siden bl.a. været ansat hos Café Teatret, Folketeatret, Gladsaxe Teater og Det kongelige Teater. Han har medvirket i tv-serier som Matador, TAXA og Krøniken. Han er desuden en afholdt oplæser hos DR, hvor han gennem de senere år også kendes for sin medvirken i satireprogrammet Rytteriet.